Vad får man inte fotografera?

Som fotograf måste man ha koll på vad som får fotograferas, men även amatörer som gillar att ta bilder av olika saker måste ha lite koll. Det finns nämligen en hel del saker man inte får fotografera och om man gör det i alla fall kan stränga straff vänta. Många gånger kan man undantas straffen genom att ärlig berätta att kunskap saknas, men bilderna måste tas bort.

Byggnader som inte får fotograferas

I stort sett alla byggnader som innehas eller används av Försvarsmakten är så kallade skyddsobjekt. De får inte fotograferas eller avbildas alls. Man får inte ens ta kort på avstånd. Undantaget kan vara att ta kort på till exempel ett landskap där bara en liten del av objektet syns. I Sverige ingår också kärnkraftverk i skyddsobjekten och man får inte ta kort på dem utan särskilt tillstånd. Vid varje skyddsobjekt ska det finnas skyltar om att fotoförbud råder, och skyltarna ska synas väl.

Rörliga skyddsobjekt

Det finns också vissa rörliga skyddsobjekt. De kan vara lite svåra att hålla reda på eftersom de rör sig och ibland kan de även sakna skyltning. Båten Sigyn som transporterade använt kärnbränsle var ett skyddsobjekt, men många fotograferade trots det båten när den ankrade.

Konserter där fotoförbud råder

Om man går på konsert kan det också förekomma att foton eller ljudupptagningar inte får förekomma. I regel kan fotografering med en mobilkamera tillåtas, men större systemkameror eller digitalkameror får inte tas med in på konsertens området. Det handlar helt enkelt om säkerhet, och dessutom vill arrangören kunna tjäna pengar på sina egna bilder.

Relaterade inlägg