Om man arbetar som fotograf kan man behöva en del egen utrustning. Arbetar man med en enskild firma, eller som frilansare måste man ha allt själv, men är man anställd som pressfotograf är det i regel arbetsgivaren som får stå för att fotografen har den utrustning som behövs. Men vilken utrustning behöver man när man ska arbeta.

En bra kamera

Det kanske allra mest självklara en fotograf behöver är kameror och de måste vara av bra kvalitet. Det kan löna sig att ha flera kameror. Då behöver man inte byta objektiv hela tiden och dessutom kommer bilder finnas på någon kamera om en plötsligt skulle sluta fungera. Men det är viktigt att man inte bara lägger pengar på en bra kamera, utan man måste också ha pengar till objektiven. En kamera tar inte bättre bilder än vad objektiven tillåter.

Objektiv

Ett objektiv kan användas för att zooma, eller för att få en fast brännvidd. Objektiven finns i flera olika prisklasser och de avgör också kvaliteten på bilderna. Som fotograf är det bra att ha flera olika sorters objektiv. Du kan till exempel behöva ett för porträtt, ett för att kunna zooma in om du inte kan komma nära motivet och ett macroobjektiv som används om du vill ta riktiga närbilder på produkter, insekter eller liknande.

Reflexskärm

En reflexskärm kan användas för att justera ljus och för att undvika skuggor på ett motiv. Skärmen är vanligen vit eller i ett silvrigt reflekterande material men det finns också guldiga sådana som ger ett ett mjukare ljus. Reflexskärmar finns i alla möjliga storlekar och prisklasser. En del av dem passar bäst att sätta upp i studior, andra kan enkelt rullas ihop och användas ute i fält.

Stativ

Stativ är omdiskuterade inom fotografyrket. Vissa älskar att arbeta med stativ, andra hatar det. Främst används stativen när man vill ha en stabil bildtagning. Det är också bra att ha i mörka omgivningar där man behöver en längre slutartid. Med den längre slutartiden kommer mer ljus in i bilden, men samtidigt kommer minsta lilla skakning märkas. Med ett stativ blir man dock mer låst. Man kan inte vrida kameran fritt och stativets ben kan störa. På många museum och liknande kan det också vara förbjudet att använda stativ då de tar en del plats.

Relaterade inlägg