Bra smink för porträttfotografi

När du ska ta porträtt på människor är det viktigt att du har en klar bild över vad fotot ska förmedla. Det kan till exempel handla om en jobbansökan, en modell-portfolio, en reklambild eller ditt personliga konstnärskap. Oavsett vilket slags porträtt det handlar om bör du kunna grunderna i sminkning eftersom det kan bli till stor hjälp för slutresultatet.

Även om din modell har blivit sminkad av en makeupartist är det alltid viktigt att du som fotograf förstår hur sminket kan påverka dina bilder. Med den kunskapen i bagaget kan du ge specifika instruktioner till den som ska sminka modellen eller själv göra korrigeringar under fotosessionen. Se därför alltid till att ha en egen uppsättning smink till handa, exempelvis genom att skaffa bra produkter från Sensai som ger precis den rätta looken du är ute efter.

Framhäv och dölj

Som fotograf kan du säkert redan manipulera bilderna genom olika ljussättningar, men även sminket kan ge möjligheter till förändring. Hos Sensai hittar du till exempel olika slags foundation-krämer som ger huden en extra lyster eller som döljer skavanker, och med en återfuktande kräm kan du ge både kropp och ansikte ett friskt utseende. Ska fotograferingen ske utomhus är det smart att använda krämer med solskyddsfaktor, och är det kyligt bör du välja produkter utan vatten i för att huden och läpparna inte ska se torra och nariga ut. Använd en highlighter eller en fetare kräm på modellens panna och kindben för att framhäva den vackra benstrukturen, och med hjälp av mörkare foundation-puder kan du skapa smickrande skuggor och konturer.

Tänk på läpparna

De flesta fotografer ger mycket uppmärksamhet åt ögonen eftersom de är så expressiva. Självfallet kan du markera blicken med en bra mascara och eyeliner, men glöm inte eller att läpparna ger stor variation till ansiktet beroende på form och färg. Med en läppenna kan du till exempel ge intrycket av fyllighet medan ett läppglans ser fräscht ut på ett diskret sätt i bilderna. Färgen spelar också stor roll, särskilt om du ska ta bilder i svartvitt eller med stark kontrast. Ett djuprött läppstift ser sensuellt och vackert ut i färg, men på svartvita bilder blir det nästan helt svart, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på vilken look du är ute efter. Vill du att din modell ska se ut som en stumfilmsstjärna är det perfekt, men inte om du är ute efter en naturligare stil.

Relaterade inlägg